Crucea Celtica

Crucea Celtica

Crucea celtică mai este cunoscută și sub numele de Crucea lui Odin. Denumirea de „celtică” este una arbitrară, deoarece simbolul poate fi întâlnit la toate civilizaţiile, pe toate continentele.

O legendă spune că ea a fost concepută de Sf. Patrick în timp ce acesta propovăduia creştinismul druizilor, care la acea vreme venerau o mare piatră circulară. Văzând semnificaţia pietrei, Sf. Patrick a desenat prin mijlocul ei o cruce pentru a o binecuvânta.

Asemeni altor popoare antice, celţii venerau semnul crucii solare deci nu a fost prea greu ca străvechiul simbol să fie încreştinat. Cele mai vechi artefacte celtice de acest gen, sunt o serie de pandative din aur descoperite la Zürich şi datate între anii 1550 – 1000 î.e.n. Acelaşi model de cruce a fost descoperit sculptat pe o stelă lângă o capelă situată pe peninsula Dingle, în Irlanda

Crucea celtică la români

Potrivit unor istorici, numele de „valah” a aparţinut iniţial celţilor, care locuiau în zona Transilvaniei. Istoricul V. D. Koroliuk presupune că etnogeneza valahilor ar fi început în parte de vest a Daciei: Noricum (Austria), Transilvania şi Panonia. Anume în această regiune, a locuit un număr important de celţi romanizaţi, de la care şi provine numele de „valahi”.

Odată ce o mare parte din celţi romanizaţi s-au aşezat în Transilvania, în special în Maramureş, crucea celtică a devenit o parte a culturii populare româneşti, fiind cunoscută în calitate de „cruce maramureşeană”. Chiar şi în prezent, în zona Maramureşului, acest model de cruce este foarte răspândit.

Calendarul străvechi

În opinia gânditorului German Virt, crucea celtică reprezintă o formă a protocalendarului. În momentul în care omul priveşte acest calendar, el cuprinde timpul şi spaţiul în întregime.

Este foarte important de evidenţiat rolul pe care îl are spaţiul, deoarece fără acesta timpul nu are sens. Cercul simbolizează timpul (ziua, anul), iar crucea simbolizează spaţiul (universul), cele patru colţuri ale lumii. Vârful de sus al crucii reprezintă Nordul, cel de jos Sudul, braţul din stânga – Vestul, braţul din dreapta – Estul.  Centrul cercului se află divinitatea, care este în afara spaţiului şi timpului.

Pentru German Virt, crucea celtică nu este altceva decât o cheie, un hieroglif pentru înţelegerea paradigmei tradiţionaliste, al limbajului Tradiţiei.

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00 - 18:00
Sambata: 10:00 - 16:00
Duminica: Inchis

0742.512.275 office@imperio.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!