Ochiul lui Ra

Ochiul lui Ra

Ochiul lui Ra (sau Ochiul lui Horus) este un simbol antic egiptean al puterii regale și protecției zeităților, în acest caz Horus sau Ra). Simbolul este interpretat ca o imagine a mamei lui Horus, Isis, și alte zeități asociate cu ea.

În limba egipteană, cuvântul pentru acest simbol era „Wedjat”. Se credea că sursa puterii lui Horus se afla în ochii acestuia.

“Hor”, în limba egipteană antică înseamna față, chip și era reprezentat printr-un cap de șoim (zeul Horus). Ochiul drept era alb și reprezenta soarele, cel stâng era negru, simbolizând luna.

Semnificație

Ochiul lui Horus, Wedjat sau Udjat este un simbol protector, aducător de înțelepciune, claritate și luciditate purtătorului. Se zice că dacă te folosești de puterile sale îți poți îndeplini orice dorință atât în plan material, cât și în cel sentimental.

O altă teorie spune că, dacă Ochiul lui Horus semnifica iluminarea spirituală, astăzi în kemetism cât și în Yoga Kemetica, are o strânsă legătură cu al treilea ochi (cunoscut de asemenea ca ochiul interior)

Unii oameni cred că ochiul lui Horus poate prinde viață și distruge orice om cu intenții răuvoitoare. Vechii navigatori de pe Marea Mediterană pictau ochiul la prova corăbiilor lor pentru a-i proteja în timpul călătoriilor.

Se mai face referire la el ca  fiind poarta care conduce spre ținutul interior și către locurile conștiinței superioare.

Din punct de vedere iconografic, ochiul lui Horus include șase elemente care definesc percepția egiptenilor asupra facultăților care ne ajută să cunoaștem lumea:

1. Simțul tactil – linia indică acțiunea de a planta o tijă în pământ și care în cele din urmă prinde rădăcini.

2. Gustul – din tija plantată la început răsare un vlăstar care hrănește spiritul și trupul omului.

3. Gândirea – „sprânceana” care simbolizează actul mimic de a ridica sprânceana în timp ce gândești.

4. Mirosul – colțul ochiului îndreptat spre nas, trasat ca o săgeată hotărâtă, explica importanța percepției în formarea de opinii asupra lumii și rafinarea capacității de clarviziune, de care poate dispune fiecare dintre noi.

5. Vederea – capacitatea de a vedea lumea dintr-o noua perspectivă, datorită ințelepciunii și clarviziunii pe care ni le oferă Zeul Horus.

6. Auzul – o parte din simbolul Ochiului lui Horus are forma unei pâlnii pentru a simboliza toate sunetele și peisajele sonore ale vieții care ne pot satisface sau din contră.

Mulți consideră că există o asemănare izbitoare între talamusul din creierul uman și ochiul lui Horus. Talamusul este un centru nervos care joacă un rol de integrare în majoritatea funcţiilor nervoase. El primeşte informaţiile senzitive şi senzoriale ce provin de la alţi centri nervoşi şi le analizează înainte de a le transmite cortexului cerebral.

Matematică

Dincolo de aceste puteri, ochiul lui Horus este și un simbol matematic. El a fost tăiat în șase părți, fiecare reprezentând o fracție. Partea dreaptă reprezintă 1/2, pupila 1/4, arcada 1/8, partea stângă 1/16, curbura 1/32, lacrima 1/64. În total, toate aceste părți fac 63/64. Partea lipsă, 1/64, reprezintă puterea magică a lui Toth de a reface ochiul și credința că nimic nu este perfect. Forța divină face ca omul sau obiectele să fie perfecte.

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00 - 18:00
Sambata: 10:00 - 16:00
Duminica: Inchis

0742.512.275 office@imperio.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!