Sarpele Sanatatii

Sarpele Sanatatii

Higia era zeița sănătății și curățeniei în mitologia greacă, fiind fiica (sau, după o altă versiune, soția) lui Esculap, zeul. Cuvântul igienă este derivat din numele său.

Higia este reprezentată adesea cu un șarpe (șarpele lui Esculap) încolăcit în jurul corpului și ținând în mână o cupă din care acesta bea. Cupa Higiei cu șarpele încolăcit a devenit simbolul farmaciilor și produselor farmaceutice.

Legende

De fapt, sunt două versiuni ale simbolului medical universal: prima – un caduceu, adică un sceptru reprezentat printr-un baston cu două aripioare în vârf, încolăcit de doi șerpi, iar a doua – un singur șarpe încolăcit pe un baston.

În ceea ce privește caduceul, se spune că bastonul care face parte din acesta era purtat de zeul olimpian Hermes. În mitologia greacă, Hermes era un mesager între zei si oameni – ceea ce explică aripile, și un ghid al lumii subpământene – care explică bastonul. Hermes a fost de asemenea și patronul călătorilor, ceea ce sugerează o legatură cu medicina prin prisma faptului că doctorii, acum câteva zeci de ani, aveau de parcurs distanțe mari pentru a ajunge la pacienți.

Într-o variantă a legendei lui Hermes, bastonul i-a fost dat de Apollo, zeul vindecării, iar, potrivit altei variante, Hermes a primit bastonul de la Zeus, fiind acoperit de două panglici albe. Mai târziu, panglicile au fost înlocuite în reprezentări de către doi șerpi, deoarece se spune că Hermes a folosit la un moment dat bastonul pentru a separa doi șerpi ce se băteau, care au rămas însă în jurul acestuia ulterior, în deplină armonie.

A doua versiune a simbolului medical, care a apărut de fapt înaintea celei de mai sus, reprezintă bastonul lui Esculap, care are un singur șarpe încolăcit pe el și nu are aripi. Esculap este semizeul grec al medicinei. Potrivit mitologiei, el era atât de priceput încât putea readuce morții la viață. Zeus îl omoară pe Esculap cu un fulger, din cauza faptului că tulbură ciclul natural al vieții și morții. După ce a murit, Zeus l-a pus pe Esculap printre stele, drept constelația Ophiuchus sau “purtătorul de șerpi”.

Grecii au privit apoi șerpii ca fiind sacri și i-au folosit în ritualurile de vindecare în onoarea lui Esculap. Veninul era considerat pe-atunci drept vindecător, iar faptul că șerpii își leapădă pielea era considerat un simbol al renașterii și al reînnoirii.

Semnificație

Semnificația șarpelui a fost interpretată în multe feluri; schimbarea pielii este corelată cu reîntinerirea, în timp ce altă interpretare sugerează natura duală a meseriei de medic, care se confruntă cu viața și cu moartea, cu boala și sănătatea. Ambiguitatea șarpelui ca simbol și contradicțiile pe care le reprezintă, reflectă ambiguitatea folosirii medicamentelor, care pot fie ajuta, fie dăuna. (pharmakon, în greaca veche însemnând “medicament “, “leac”, “otravă”).

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00 - 18:00
Sambata: 10:00 - 16:00
Duminica: Inchis

0742.512.275 office@imperio.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!